Kendinizi internette dolaşan hatalı falafel tariflerinden sakının! Filistin ve İsrail’den gelen bu orijinal falafel tarifinin yapılması çok kolay, lezzeti ise her gün yeseniz bıkmayacağınız kadar şahane!

YAZIYI OKUMADAN TARİFE ZIPLAMAK İÇİN TIKLAYIN
INSTAGRAM’DA BU TARİF İÇİN ÇEKTİĞİM KISA VİDEOYU İZLEMEK İÇİN TIKLAYIN
İstirham ediyorum, bu reçeteyi denemeyen kimse “Vay efendim şöyle falafel yedim, böyle falafel yedim” demesin. Zira bu, dünyanın en iyi falafel tarifi! Gerçi bunu ben iddia etmiyorum, Tel Aviv’deki meşhur falafelci Hakosem’in şefi ve hayranları öyle diyor.
Bu, Tel Aviv’deki dünyaca meşhur Hakosem adlı falafelcinin kullandığı falafel tarifi.

Ariel Rosenthal’in “On the Hummus Route” adlı kitapta verdiği bu tarifle kızarttığım falafeli tattığım ilk günden beri ben bağımlısı oldum. Bu bağımlılığımda bana eşlik ederseniz bahtiyar olurum. Lakin bu tehlikeli bir bağımlılık değil, aksine, Levant mutfağının insanı pençesine düşüren o sağlıklı türden bağımlılığı: glutensiz, yemyeşil ve bolca lif içeriyor.
Bu falafel gluten içermiyor ve hem yemyeşil hem de bolca lif ihtiva ediyor.
Tek dikkat edilmesi gereken nokta, kızartma için rafine edilmemiş, kaliteli bir yağ kullanmak. Ben tercih etmiyorum ancak siz dilerseniz, falafelleri fırında da kızartabilirsiniz.

Falafel tarifini sizinle paylaşıp, onun en klasik eşlikçilerini elbette kendime saklamayacağım. Falafelin üzerine dökülerek veya falafeli içine banarak yenmesi adeta kanun hükmünde olan tahini sos tarifini burada, falafeli sandviç olarak tüketmek için ihtiyacınız olan khubz yani cepli ekmek tarifini de burada bulabilirsiniz.
Bazen düşünüyorum da, mutluluğun reçetesi galiba şu: falafel, tahini sos, khubz ve bolca yeşillik!

HÜNK’te falafel ile iyi giden daha pek çok tarif var elbeltte. Bazılarını anmadan geçmek olmaz. Buradaki toum isimli sarımsaklı sosu, buradaki fattoush isimli salata, buradaki humus ve buradaki zerdeçallı karnabahar turşusunu falafelin yanında servis etmeyi bir deneyin derim. Ama dikkat edin de sofradan yükselen sevinç çığlıkları kulaklarınızı sağır etmesin!
MALZEMELER (20-25 falafel için)
2,5 kap (500 gr) kuru nohut
Yarım demet taze maydanozun yaprakları
Yarım demet taze kişnişin yaprakları (Kişniş sevmiyorsanız, kişniş yerine maydanoz tercih edebilir ve toplam 1 demet taze maydanoz kullanabilirsiniz)
1 orta boy kuru soğan
2 iri diş sarımsak
1/2 yeşil acı biber (Kışın taze acı biber yerine acı biber turşusu da kullanabilirsiniz)
1/2 yemek kaşığı toz kimyon
1 yemek kaşığı tuz
1/4 tatlı kaşığı toz kişniş
1 yemek kaşığı susam
1/2 yemek kaşığı çörek otu
1 tatlı kaşığı karbonat
Kızartmak için yer fıstığı yağı veya kızartmaya uygun başka bir kaliteli bitkisel yağ
1/4 ila 1/3 kap (60-80 ml) su gerekebilir
*Ölçüler konusunda detaylı bilgi için buraya tıklayın.
TARİF
Tarifte size yardımcı olması için şuraya tıklayarak Instagram'da çektiğim kısa videosunu izleyebilirsiniz.
Nohudu yıkayın ve üzerini en az 5 cm geçecek kadar su ile dolu bir kaba alın. En az 12 saat buzdolabında bekletin. Püf noktası: Ben 15 saat beklettiğimde daha iyi sonuç alıyorum ve tarifin geri kalanında hiç su eklemem gerekmiyor.
Suda bekletilmiş Nohudu süzüp durulayın. ÇOK ÖNEMLİ NOT: Falafelde kullanılacak nohut ASLA AMA ASLA haşlanmaz! Haşlanmış ve konserve nohutla falafel yapılmaz! Haşlanmış nohutla yapılan falafel dağılır!
Nohut, maydanoz, kişniş, soğan, sarımsak ve biberi rondo ya da mutfak robotu kullanarak öğütün. Eğer rondonuz küçükse bu işi birkaç parti halinde yapmanız gerekebilir.
Kolayca dağılan bir karışım elde edeceksiniz. Biraz ıslak olmalı. Çok kuruysa bir veya iki yemek kaşığı kadar su ekleyebilirsiniz. Püf noktası: Daha sonra kızartacaksanız, karışımı buzdolabında hava geçirmeyen bir kapta bu haliyle 12 saate kadar saklayabilirsiniz.
Kimyon, çörek otu, tuz, toz kişniş, susam ve karbonatı nohutlu karışıma ekleyip iyice karıştırın.
Dondurma kaşığıyla veya elinizle harçtan yaklaşık 2-3 yemek kaşığını dolduracak miktarda bir parça alın ve elinizle yassı bir top şekli verin. Dikkat: Elinizle şekil verirken çok bastırıp sıkıştırmamaya ve gereğinden fazla mıncıklamamaya özen gösterin.
Falafeli derin ve kızgın yağda üzeri kızarana kadar pişirin. Püf noktası: Falafelleri içine atmadan evvel, yağı iyice kızdırdığınızdan emin olun. Ayrıca bir anda çok sayıda falafeli aynı anda kızartmaya kalkışmayın zira bu durumda yağ hızla ısı kaybeder. Bu durumda falafellerin daha yavaş pişerek çok yağ çekmesine sebep olabilirsiniz.
Tahini sos, khubz, fattoush, toum, humus ve zerdeçallı karnabahar turşusu gibi tariflerini HÜNK’te bulabileceğiniz lezzetlerle beraber servis edin.