top of page

FERMENTE ZENCEFİL GAZOZU

Bu Kanada usulü orijinal ginger ale tarifinin orta zorlukta olduğu söylenebilir çünkü fermente içecek hazırlamak, biraz sabır ve dikkat istiyor.

YAZIYI OKUMADAN TARİFE ZIPLAMAK İÇİN TIKLAYIN


Tadına bakana kadar alkollü olmadığı halde buna neden ale dendiğini anlayamayacaksınız. Ooooof yakıyor! Ama mutlu ederek yakıyor be anacım!


1850’lerde Belfastlı bir eczacının icat ettiği koyu renkli, çok tatlı ve yoğun baharatlı golden ginger ale, 1904‘te Kanadalı bir eczacı tarafından az tatlı ve baharatsız hale getirilerek Canadian dry ginger ale adıyla piyasaya sürülmüş ve hemen popüler olmuş. İşte bu, o çok sevilen gazozun reçetesi.


Sert ve hoş bir tadı olan bu gazlı içecek, tıpkı sarımsak gibi doğal bir ilaç olarak bilinen zencefilin şifasını farklı ve zevkli bir yoldan vücudunuza almanızı sağlayacak. Üstelik bolca probiyotik içerdiği için hazımsızlık, şişkinlik, mide bulantısı gibi birçok sağlık sorununuza iyi gelecek.


Aşağıdaki tarifle ginger ale yapabilmek için önce evde kendi zencefil gazozu ananızı sıfırdan yaratmalısınız. Bunu nasıl yapacağınıza dair tüm detayları şurada anlattım.

Eğer evde maya üretmek ve sonra bu mayayı kullanarak içecek hazırlamak zahmetli geliyorsa üzülmeyin!

Şuradaki tarifle, fermentasyonla uğraşmadan şipşak zencefil gazozu yapabilirsiniz!

 

MALZEMELER

  • 100 gram taze zencefil

  • 750 ml içme suyu — Suyun klorsuz olduğundan emin olun çünkü klor, mayayı öldürür!

  • 150 ml (125 gram) toz şeker

  • 3 yemek kaşığı gazoz anası

*Ölçüler konusunda detaylı bilgi için buraya tıklayın.


TARİF

  1. Maya hariç tüm malzemeleri bir sos tenceresine ekleyip güzelce karıştırın.

  2. Orta ateşte ocağa koyun.

  3. Kaynamaya başlayınca ocağı kısın ve 15 dakika pişirin.

  4. 15 dakikanın sonunda ocaktan alın ve soğuması için tezgahta bekletin.

  5. Soğuyunca karışımı süzün ve temiz bir kavanoza aktarın. Dikkat: Zencefil dilimlerini sakın atmayın! Onlarla enfes zencefil şekerlemesi yapılır. Tarifi şurada bulabilirsiniz.

  6. Kavanozdaki karışıma 3 yemek kaşığı mayayı ekleyip tahta (tercihen şimşir) kaşıkla hafifçe karıştırın. Artık mayayı kaldırıp, şurada detaylıca anlattığım şekilde saklayabilirsiniz.

  7. Kavanozdaki mayalı karışımı bir huni kullanarak kauçuk tıpalı (vakumlu) bir şişeye aktarın. Dikkat: Şişede mutlaka en az 4-5 cm boşluk kalmalı yoksa gaz birikmesi ve basınç nedeniyle şişe patlayabilir.

  8. Şişeyi ağzı kapalı şekilde 3 ila 6 gün oda sıcaklığında ve karanlık bir yerde bekletin. Dikkat: Her gün şişenin kapağını açıp gazını alın. Aksi halde, biriken gaz, şişenin patlamasına sebep olabilir.

  9. Bu sürenin sonunda gazlı, baloncuklu, fermente bir içecek elde edeceksiniz. 3. günün sonunda tadına bakın. Hâlâ şeker tadı alıyorsanız, birkaç gün daha aynı şekilde bekletin ki maya, şekerle beslenerek içeceğin tatlılığını azaltsın.

  10. Fermente gazozunuz hazırsa buzdolabına alın ve 2 ay içinde tüketin.

93 views0 comments
bottom of page