İtalyan usulü ev yapımı patates makarnası niyokkinin yapımı orta zorlukta zira hamuru olabildiğince az un ekleyerek yoğurmak gerekiyor.

YAZIYI OKUMADAN TARİFE ZIPLAMAK İÇİN TIKLAYIN
İtiraf ediyorum, ben bu İtalyan yemeğini hiç sevmezdim. Güzelim “düz” makarna dururken, çiğnemesi bir acayip olan böylesine sert, tatsız tuzsuz bir hamuru kimin neden sevdiğini anlamazdım. HÜNK’e yakışmayan bu sevgisizlik, ev ahalisinden gelen ısrar üzerine gnocchiyi evde kendim yapmaya başlayınca sona erdi.
Gnocchi ne sertmiş, ne de tatsız tuzsuz! İşin sırrı, hamuru olabildiğince az unla, sertleştirmeden yoğurmak ve taze otlarla (ve bazen parmesanla) çeşnilendirmekmiş.
Bu reçeteyi deneye yanıla nihayet oturttuğumdan beri ben gnocchiyepek düşkünüm.
“Niyokki” diye okunan bu enfes yemek, isminin hakkını veriyor çünkü lezzetinde “ni yok ki?!”
Basit bir domates sosuyla dahi damaklarda şölen yaratabiliyor. Ama ben bu soğuk aylarda onu en çok tarifini şurada verdiğim kremalı ıspanaklı sosla yemeyi seviyorum.
MALZEMELER
1 kg büyük (kalın kabuklu) patates
2 ila 4 kap un
1 yumurta
1 tatlı kaşığı tuz
Birkaç yaprak taze fesleğen/nane/kekik/biberiye - kıyın
*Ölçüler konusunda detaylı bilgi için buraya tıklayın.
TARİF
Patatesleri kabuklarıyla haşlayın. Dikkat: Patatesi kabuksuz haşlamak hamurun kıvamını bozar!
Tamamen yumuşayınca patatesleri süzün. Püf noktası: Bir çatalın ucunu zahmetsizce patatese saplayabiliyorsanız, patates yeterince yumuşamış demektir.
Elle tutabileceğiniz kadar soğuyunca,patatesleri soyun ve çatalla ya da patates eziciyle ezin. Dikkat: Patatesi rondodan geçirmek hamurun kıvamını bozar!
Geniş bir kapta ezilmiş patates, yumurta, tuz ve taze otları karıştırın.
Karışımın üzerine 1 kap un ekleyin ve elde yoğurmaya başlayın. Her seferinde yarım kap un ekleyerek yumuşak, elinize çok hafif yapışan ama cıvık/yapış yapış olmayan bir kıvam alana kadar hamuru yoğurun. Dikkat: Patatesin cinsine ve içine çektiği su oranına göre toplam 2 ila 4 kap kadar un kullanmanız gerekecek. Önemli olan, mümkün olduğunca az un ekleyerek gnocchinin sertleşmemesini sağlamak.
Hamuru top yapıp MUMO veya streç filme sarın ve en az 20 dakika buzdolabında bekletin.
Dolaptan çıakrdığınız hamuru 8 eşit parçaya bölün.
Her parçayı 2 cm kalınlıkta ip gibi yuvarlayın.
İpleri 1-1,5 cm’lik parçalara bölün.
Parçaları una bulayın ve çatala bastırıp kaydırarak tırtıklı şekil verin.
Parçaları tepsiye dizip 30 dakika buzlukta bekletin. Daha sonra pişirecekseniz, hamur parçaları tamamen donduğunda kilitli poşete aktarıp bu halde buzlukta 3 ay saklayabilirsiniz. Pişireceğiniz zaman donuk halde kaynar suya atabilirsiniz.
Bir tencerede tuzlu su kaynatın.
Su fokurdamaya başlayınca hamurları parti parti pişirin. Her seferinde tencereyi tamamen doldurmayacak sayıda hamuru suya atın.
Suya ilk attığınızda hamurlar dibe çökecek. Pişenler su yüzeyine çıkacak. Su yüzeyine çıktıkça hamurları kevgirle bir bir toplayın ve servis tabağına ya da şurada anlattığım gibi sosun piştiği tencereye alın.