
Büyük bir ilgiyle okuduğum bu kitabı tüm HÜNKçülere tavsiye ediyorum! Kürt mutfağını etkileyen unsurları incelemek ve bu mutfağın neden yaygınlaşamadığını araştırmak için yola çıkan Ayşe Kudat, Benjamin Ward ve Ethem Yenigün, sadece birinci ağızdan tarifleri aktarmakla kalmamış, aynı zamanda Kürt mutfağına giren yemeklik malzemeletin ekilişi, biçilişi, kesilişi, satışı, hazırlanışı ve tüketilişini de fotoğraflarla belgelemişler.
Tahmin edeceğiniz gibi bu mutfağa ve bu mutfağın sahiplerine derinden etki eden göç olgusunu da detaylıca ele almışlar.
“Memleket memleket dolaşan, değişik kültürlerle karşılaşan, zenginlikleri ve yoksullukları dinamik olan bu insanların sofrası nasıl değişti? Yemek kültürleri, gittikleri yerlerde karşılaştıkları toplumları nasıl etkiledi veya neden etkileyemedi?” gibi çok merak uyandıran sorulara çok ilgi çekici cevaplar almış, bu öyküleri paylaşırken içerisine tarifleri de yerleştirmişler.
Mardin, Diyarbakır, Siirt, Bingöl, Van, Batman, Maraş ve Urfa gibi şehirlerin köylerinde ve İstanbul, Ankara, İzmir, Mersin gibi metropollerde, çoğunluğu kadınlardan oluşan çok sayıda insanla saatler hatta günler süren konuşmalar yapmışlar.
Çok kapsamlı bir iş ortaya çıkarmış olmalarına rağmen, 1964 yılından beri bölgede türlü çalışmalar yürütmüş olan sosyal bilimci Ayşe Kudat, “bu çalışma, bir yakın dönem Kürt sözlü tarih denemesi değildir” diyor ve böyle bir amacı gerçekleştirmek için çok daha zengin ve kapsamlı bir çalışma yapılması gerektiğinin altını çiziyor.
