Evde kendi ekmeğinizi mayalamak gibisi yoktur! Ama o ekmek hamurları bazen bir türlü istediğiniz kıvama gelmez, kabarmaz veya kabarsa bile bir sebeple doğru düzgün pişmez ve maalesef çöpü boylar. Ama artık çöpe gitmeyecekler! Bu kolay yöntemi kullanarak tutmayan ekmek hamurlarınızı değerlendirerek çöp olmaktan kurtarabilirsiniz.

YAZIYI OKUMADAN TARİFE ZIPLAMAK İÇİN TIKLAYIN
HÜNKârlar da insandır; onların da kabarmayan ekmekleri vardır, olmuştur, daha da olacaktır. Bazı ekmekleri ilk defa denerken, özellikle elde yoğurma reçetelerini ekmek yapma makinesine uyarlamaya çalışırken, ekmek demeye bin şahit isteyen berbat hamurlar pişirmişliğim çoktur.
Mesela şurada öve öve bitiremediğim kutsal challah var ya — işte onun suyunun 45’C olması gerektiğine karar verip reçetemi değiştirene kadar 3 tane kabarmamış, abuk subuk ekmek bozuntusu pişirdim.
Etti mi size 3 x 500 gramdan 1,5 kilo un istirafı! Şekerini, yağını, yumurtasını saymıyorum bile.
Ama endişelenmeyin; elbette o haliyle yenmez diye hiçbirini çöpe atacak değildim. Çok basit bir kurtarma operasyonu yürüterek yüreğimin acısını dindirdim. Şimdi sıra sizde! Başarısız ekmekleriniz için uyguladığınız duygu dolu kurtarma operasyonlarından sonra mutluluktan gözleriniz dolacak!
Bu faydalı "atıksız mutfak" yöntemiyle artık hiçbir ekmek, hamuru tutmadı diye çöpe gitmeyecek!

MALZEMELER
Kabarmamış, kıvamı tutmamış, çöpe yollanması planlanan ekmek hamuru
TARİF
Öncelikle kendinizi affedin. Olmadı mı olmuyor işte. Hep derim: Kabarmayan challah kabarmıyor.
Hamuru daha pişirmediğiniz halde sonu belli yani kabarmayacak olsa bile, yine de pişirin.
Pişirdiğiniz ekmek biraz soğuyunca dilimleyin ve dilimleri yağlı kağıt/silikon mat serilmiş fırın tepsisine dizin.
Önceden 150’C ısıtılmış alt-üst ayarlı fırında tamamen kuruyup tıkır tıkır olana kadar (30 ila 60 dakika) kızartın.
Rondo veya mutfak robotu kullanarak kurutuğunuz dilimleri ufalayın. Püf noktası: Dilimleri bütün halde değil, birkaç parçaya bölüp rondoya atmanız gerekebilir.
Ekmek kırıntılarınız hazır! Galeta unu yerine reçetelerde kullanabilirsiniz. Mutfakta ekmek kırıntısı kullanacak alan bulmakta zorlanmayacaksınız, size HÜNK sözü!
Ekmek kırıntılarını derin dondurucuda, hava geçirmeyen bir kap veya poşette aylarca saklayabilirsiniz.
Ekmek kırıntılarını farklı boylarda öğütebilirsiniz. Biraz iri parçalar halinde bırakılmış kırıntıları kullanacağınız tariflerle, iyice un gibi inceltilmiş ekmek kırıntılarını yani galeta ununu kullanacağınız tarifler birbirinden farklıdır. Dolayısıyla, farklı boylarda öğüttüğünüz kırıntıları farklı poşetlerde buzluğa kaldırmalısınız.