Ermeni usulü badem ezmesini hazır öğütülmüş badem unuyla evde yapmanın bu kadar kolay olduğunu öğrendiğimden beri artık dılarıdan ezme almıyorum. Darısı başınıza!

YAZIYI OKUMADAN TARİFE ZIPLAMAK İÇİN TIKLAYIN
Süryanicesi “loziye” olan bu enfes tatlının tarifine Silva Özyerli’nin “Amida’nın Sofrası” adlı etkileyici kitabı sayesinde ulaştım. Bu kitap hakkındaki detaylı bilgileri, ana menüdeki KÜTÜPHANE bölümünde bulabilirsiniz.
İştah ve hüzünle okuduğum bu kitapta anlatıldığına göre lebzunya, Diyarbakırlı Hıristiyanların Paskalya Bayramı için günler öncesinden hazırlayıp bayrama kadar sakladıkları en özel ikramlıklardan biriymiş.
Gözünüz korkmasın — rakıdan aldığı hoş anason aromasıyla damaklara şölen yaşatan bu lezzeti hazırlamak sandığınızdan çok daha kolay!
Üstelik HÜNK gibi kısa yoldan gider ve badem unu kullanırsanız sadece 10-15 dakikacığınızı ayırmanız yeterli. Tabii eğer elinizde güzel bir badem varsa ve onu kendiniz öğüterek ezme yapmak isterseniz, bunun yollarını “Amida’nın Sofrası”ndan öğrenebilirsiniz.
MALZEMELER
500 gram badem unu
300 gram şeker
2 yemek kaşığı rakı
2 yemek kaşığı gül suyu
1 yemek kaşığı içme suyu
*Ölçüler konusunda detaylı bilgi için buraya tıklayın.
TARİF
Toz şekeri baharat öğütücüde çekip pudra şekeri gibi inceltin. Püf noktası: Öğütürken içine bir çimdik nişasta katarsanız şeker daha az uçuşur.
Badem ununu baharat öğütücüden geçirip inceltin.
Şeker ile badem ununu güzelce karıştırın.
Karışımı tekrar öğütücüden geçirin.
Karışımı havanda 1-2 dakika dövün ve yoğurma kabına alın.
Sıvı malzemeleri de ekleyip elde yoğurmaya başlayın. Malzemeler birbirini tutunca yoğurmayı bırakabilirsiniz. Püf noktası: Çok yağ çıkaran, elinizi ve değdiği her yeri yağ içinde bırakan bir hamur elde edeceksiniz. Yağ bırakması kötü bir şey değil — hazır olduğu anlamına geliyor.
Toparlanıp hamur kıvamı alan ezmeyi tercihen mermer zeminde (veya düz bir zeminde) rulo yapıp yuvarlayın.
Ezmeyi keskin bir bıçakla dilimleyin. Dilimlere kare veya daire şekli verebilirsiniz ya da elinizde top top yuvarlayabilirsiniz. Özel bir kesme kalıbınız varsa hamuru yuvarlamak yerine 1-1,5 cm kalınlığında açıp kalıpla şekillendirebilirsiniz.