Hint usulü baharatlı çayı hem çok kolay olduğu için hem de içindeki baharatları ve su-süt oranını damak zevkinize göre ayarlayabileceğiniz için evde yapmanızı öneririm!

YAZIYI OKUMADAN TARİFE ZIPLAMAK İÇİN TIKLAYIN
Tarife geçmeden evvel, özellikle büyük kahve dükkanı zincirlerinde rastlanan ve “saçmalığın daniskası” denebilecek bir kelimeyi düzeltmezsem ölürüm, sevgili HÜNKologlar! Chai tea latte diye bir şey yoktur! "Chai" zaten çay demek. "Tea" de çay demek. "Latte" sütlü demek. Yani “chai tea latte” dediğinizde “sütlü çay çay” demiş ve saçmalamış oluyorsunuz.
Bu içeceğin orijinal ismi, masala chai. "Masala" Hintçede baharatlı anlamına geliyor. Kısacası vereceğim tarifin Türkçesi, "Hint usulü baharatlı çay"!

Masala chai için tek ve doğru bir baharat kombinasyonu yok. Tek “doğru” şu: Hindistan’da sokaktaki chai wallah adı verilen çaycıların her biri ve bu çayı evinde kendi hazırlayan herkes, büyük ihtimalle kendine özgü bir baharat kombinasyonu kullanıyordur.
Siz de bu çayda kullanacağınız baharatların oranına kendi damak tadınıza göre karar verebilirsiniz.
Ben aşağıdaki tarifte genel hatları çizeceğim — sonra istediğiniz tat kombinasyonunu oluşturmak tamamen size kalmış!

Süt-su dengesini ayarlamak da sizin elinizde: Ben 1 bardak suya 1 bardak süt kullanıyorum.
Eğer yoğun ve zengin aromalı bir çay elde etmek isterseniz, süt miktarını arttırıp su oranını azaltabilirsiniz. Hatta hiç su kullanmayıp demleme işini sadece süt ile de yapabilirsiniz. Daha hafif bir masala chai istiyorsanız, su oranını arttırabilirsiniz.
Kısacası, işin bu kısmı da yine tamamen sizin damak tadınıza göre şekillenecek.

Son notum da bu çayı servis etmek için kullanabileceğiniz bardaklarla ilgili.
Masala chai, Hindistanda cam bardakta servis edilir, kupada değil.
Ama bu, sizi durdurmasın. İster kupada, ister çay bardağında, ister minik bir kasede — iç ısıtan baharatlı çayınızı nasıl hoşunuza gidiyorsa öyle servis edin!
MALZEMELER
1 kap su - 1 ölçü suya 1 ölçü süt kullanıyorum. Eğer yoğun ve zengin bir aroma isterseniz, süt miktarını arttırıp su oranını azaltabilirsiniz. Hatta hiç su kullanmayıp demleme işini sadece süt ile de yapabilirsiniz. Daha hafif bir masala chai istiyorsanız, su oranını arttırabilirsiniz.
1 kap süt - badem, soya, kaju vb.vegan sütler kullanabilirsiniz
1,5 yemek kaşığı siyah çay
2-3 tatlı kaşığı toz şeker VEYA bal, akçaağaç şurubu, stevia vb. her türlü tatlandırıcı kullanabilirsiniz
5-10 kakule
4-5 karanfil
2-5 dilim taze zencefil - soyarak veya kabuklarıyla kullanabilirsiniz
1 çubuk tarçın - tarçını hemen çöpe atmayın, tekrar tekrar kullanabilirsiniz!
5-10 tane karabiber
1-2 yıldız anason
İsterseniz: 2-3 kurutulmuş kaffir lime yaprağı
Servis ederken üzerine eklemek isterseniz: taze nane yaprakları
Tatlandırmak için toz şeker, bal, akçaağaç şurubu, stevia vb. her türlü tatlandırıcı kullanabilirsiniz
*Ölçüler konusunda detaylı bilgi için buraya tıklayın.
TARİF
Kakuleyi, karanfili, yıldız anasonu, (kullanacaksanız) kaffir lime yapraklarını ve karabiberleri bir havanda hafifçe ezin. Dikkat: Baharat öğütücü kullanmayın çünkü sadece hafifçe ezmelisiniz!
Küçük bir tencereye 1 kap su ekleyin.
Hafifçe ezdiğiniz baharatları, çubuk tarçını, zencefil dilimlerini ve çayı da suya ekleyip karıştırın.
Orta ateşte ocağa oturtun ve kaynamaya başladığında ocağı kapatın. Püf noktası: Çayın acılaşmaması için kaynatmıyoruz sadece kaynama noktasına getirip demlemelisiniz.
En az 10 dakika bu şekilde demlenmeye bırakın. Hatta birkaç saat bırakabilirsiniz. Ne kadar uzun bırakırsanız çaydaki baharat tadı o kadar yoğunlaşır.
Eğer daha sonra tüketecekseniz, içindeki çay yapraklarını ve baharatları süzün ve bu haliyle cam bir sürahide buzdolabına kaldırın. Masala chai hazırlamak istediğinizde dolaptan çıkarın ve aşağıdaki adımları takip edin.
Beklettiğiniz karışımın üzerine kullanacağınız sütü ekleyin ve karıştırın.
Tekrar orta ateşte ocağa alın.
Kaynamaya başladığı anda ocağı kapatın.
Artık süzgeçten geçirerek servis bardaklarına alabilirsiniz. Not: Hindistan’daki gibi cam su bardaklarında veya istediğiniz herhangi bir kupada servis edebilirsiniz.
Üzerine taze nane yaprakları ekleyebilirsiniz, çok hoş bir tat verir. Hatta bardakları süslemek için toz tarçın, tarçın çubukları veya yıldız anason kullanabilirsiniz.
İçmeden evvel, bardaktaki çayın içine toz şekeri (veya kullanacağınız diğer tatlandırıcıyı) ekleyip karıştırın. Damak zevkinize göre tatlandırıcı miktarını ayarlayın.
İsterseniz yukarıda anlattığım gibi bol miktarda masala chai hazırlayıp süzdükten sonra süt ve şeker eklemeden cam bir sürahide buzdolabına kaldırabilirsiniz. Süt ve şeker eklenmemiş halde buzdolabında 1 hafta saklayabilirsiniz. Tüketeceğiniz zaman istediğiniz miktarda çayı sütle karıştırıp ısıtarak tüketebilirsiniz. (Ben 1 bardak çaya 1 bardak süt kullanıyorum).