Arap dünyasında “fakir yemeği” olarak bilinen dünyanın en yaşlı yemeklerinden biri olan mujaddara, Türkiye'de özellikle Hatay, Antep ve Adana gibi illerde "müceddere" adıyla anılır. Yapılması çok kolay, tadından vazgeçilmesi ise çok zordur!

YAZIYI OKUMADAN TARİFE ZIPLAMAK İÇİN TIKLAYIN
INSTAGRAM’DA BU TARİF İÇİN ÇEKTİĞİM KISA VİDEOYU İZLEMEK İÇİN TIKLAYIN
Mujaddara, Arapçada "çopur" yani delik deşik anlamına geliyor. Pilavın üzerindeki mercimek tanelerinin görüntüsü nedeniyle bu kadim yemeğe böyle bir isim verildiği düşünülüyor.
Kadim derken, gerçekten çok eski bir yemekten bahsediyorum, sevgili HÜNKologlar: bu tarifi içeren en yaşlı kitap (Muhammad bin Hasan al-Baghdadi'nin "Kitab al-Tabikh" adlı yemek kitabı) 1226‘da yazılmış. Hatta bu yemeğin tarifinin değil ama eski bir isminin Eski Ahit'te dahi geçtiği düşünülüyor!
Böyle eski bir yemeğin hangi ülkeye ait olduğunu bilmek zor ama Orta Doğu’da tüm Müslüman, Yahudi ve Hıristiyan halkların onu bilip, sevip, sıklıkla pişirdiği kesin. Ben sizinle glutensiz ve vegan versiyonunu paylaşıyorum ama Arap dünyasında ve Türkiye'nin Hatay, Adana ve Antep gibi illerinde içine bazen et/tavuk ekleniyor. Hatta Filistin’de bulgurla, Lübnan’da ise püre kıvamında hazırlanan birçok türü var.
Öyle ya da böyle, özellikle etsiz hazırlanan versiyonu Arap mutfaklarında enfes ve doyurucu bir “fakir yemeği” olarak anılıyor.

Arap dünyasının dışında da bu yemeğin varyasyonlarına farklı isimlerle rastlanabiliyor aslında: mesela İran mutfağındaki addas polo ve Kıbrıs mutfağındaki mücendera, bu yemeğin "tıpkısının aynısı".
Lezzetine gelince... Bu müthiş lezzeti size anlatmaya çalışmama gerek yok çünkü bunu benim yerime yapabilecek Arapça bir atasözü var:
“Aç bir insan, bir tabak mujaddara için ruhunu satabilir”
Glutensiz ve vegan beslenenelerin de rahatlıkla tüketebileceği bu enfes yemeği daha önce yemediyseniz, hemen denemenizi tavsiye ederim. Ondan vazgeçemeyeceksiniz!
MALZEMELER
1 kap mercimek (yeşil veya siyah) - iyice yıkayın
1 kap pirinç (siyah pirinç veya basmati) - bol suyla yıkayın
1/2 kap zeytinyağı
4 kuru soğan - ikisini yemeklik, ikisini piyazlık doğrayın
2 kap kaynar su
3 tatlı kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı kimyon
1 tatlı kaşığı kişniş
1/2 tatlı kaşığı tarçın
1/2 tatlı kaşığı yenibahar
1 tatlı kaşığı karabiber
Üzerine serpmek için kıyılmış maydanoz yaprakları
*Ölçüler konusunda detaylı bilgi için buraya tıklayın.
TARİF
Tarifte size yardımcı olması için şuraya tıklayarak Instagram'da çektiğim kısa videoyu izleyebilirsiniz.
Yarım kap zeytinyağından 1 kaşık alıp yapışmaz bir pilav (karnıyarık) tenceresinde orta ateşte ısıtın.
Yemeklik doğranmış soğanı ve baharatları ekleyip 3-4 dakika soteleyin.
Mercimek, pirinç, tuz ve karabiberi ekleyip 2-3 dakika daha karıştırın.
Üzerine kaynar suyu ekleyip bir iki defa karıştırın ve tencerenin kapağını kapatın. Kapağını hiç açmadan suyunu tamamen çekene kadar pişirin. Püf noktası: Kapağını açmadan pişme seviyesini kontrol edebilmek için cam kapaklı bir tencere kullanmanız gerekiyor.
Bu şekilde pişen mercimekler erimeyecek fakat sert de kalmayacak; pilav ise tane tane olacak. Püf noktası: Malzeme listesinde verdiğim mercimek ve pirinç türlerini ve ölçüleri kullanırsanız sonuç garanti. Başka bir mercimek veya pirinç kullanırsanız daha fazla veya az su kullanmanız gerekebilir.
Pişen mercimekli pilavın demlenmesi için, tencerenin kapağını kaldırın tencerenin üzerine temiz bir bez veya havlu kağıt serin. Kapağı bezin/havlu kağıdın üzerine kapatın. Bu şekilde 10-15 dakika demlenmeye bırakın.
Pilav demlenirken, kalan zeytinyağını bir tavada yüksek ateşte ısıtın.
Piyazlık doğranmış soğanları ekleyin.
Üzerine azıcık tuz ve karabiber serpin.
Sık sık karıştırarak yüksek ateşte soğanları kızartın. Püf noktası: Soğanlar ısıyla kıvrılmalı ve uçları kahverengileşmeli — çıtır çıtır olmalı!
Soğan kızarınca, tavadaki soğan kızartma yağını pilav tenceresine boşaltın ve pilavı güzelce karıştırın.
Pilavı servis tabağına alın ve üzerine kızarmış soğanları yayın.
Kıyılmış maydanozla tabağı süsleyin.
Dilerseniz yanında yoğurt ve zeytinyağlı naneli domates salatasıyla veya aklınıza gelen diğer garnitürlerle servis edebilirsiniz.