Bu kolay tarifle hem içinde ne olduğunu bilmediğiniz şekerlemeler yerine hakiki narenciye kabuklarıyla hazırladığınız tatlı atıştırmalıklar üretecek, hem de mutfağınızdan çıkan atık miktarını azaltacaksınız.

YAZIYI OKUMADAN TARİFE ZIPLAMAK İÇİN TIKLAYIN
Bizim evde muzır mekûlâttan vazgeçilemiyor, vazgeçilmeyecek. En azından artık paketlenmiş şekerlemeler yerine kendi ürettiğimiz tatlı şeyleri yiyoruz. İçinde gerçek meyveler olması da çok hoşumuza gidiyor.

Buradaki yazıda sebze kabuklarını ve artıklarını değerlendirerek nasıl evde kendi sebze suyunuzu hazırlayabileceğinizi anlatmıştım. Fakat maalesef o tarifte narenciye kabuklarını değerlendirmek mümkün olmuyor. Ama sorun değil — narenciye kabuklarını değerlendirmenin kat be kat lezzetli bir yolu var: narenciye kabuğu şekerlemesi yapmak!
Bunları dışı-çıtırdak-içi-yumuşak bir abur cubur olarak kıtır kıtır yiyebilirsiniz.
Bu şekerlemeleri granola, meyveli yoğurt, pasta, kurabiye ve kokteyllerde minik parçalara bölerek veya bütün halde kullanabilirsiniz.
Canınız sağlıklı bir atıştırmalık çektiğinde yoğurt veya sütle karıştırılmış bir kase granolanın içine bu şekerlemeleri de eklerseniz, eminim çok mutlu olacaksınız. Hatta şekerlemeleri sadece yoğurtla karıştırarak şahane bir meyveli yoğurt da elde edebilirsiniz.

Bu tarifin tek bir zor yanı var — yukarıdaki fotoğrafta gördüğünüz gibi serdikten sonra şekerlemelerin kurumasını beklemek! İşin bu kısmı bazen birkaç saat bazen de birkaç gün sürebiliyor. Ama sabır gerektiren bu bölüm dışında şekerlemelerin yapımı oldukça kolay ve tasasız.
Hazırladığınız şekerlemeleri hava geçirmeyen kuru veya kavanozlarda haftalarca bozulmadan saklayabilirsiniz.

Bu şekerlemeleri tatlı ve pasta yapımında kullanmanın yanı sıra, yarı yarıya çikolata ile kaplayarak leziz ikramlıklar hazırlamanız da mümkün. Yeter ki siz mutfağınızı atıksız hale getirmek isteyin ve bu şekerlemeleri hazırlamayı bir kere deneyin.
Bir kere denedikten sonra bu şekerlemelerden vazgeçemeyecek ve bu tarifi sizinle paylaşan HÜNKcüğünüzün evine çelenk göndermek isteyeceksiniz!
BİRİKTİRME
Farklı meyvelerin kabuklarını ayrı poşetlerde/kaplarda biriktirin.
İsterseniz buzlukta biriktirmek yerine, narenciyeyi soyduktan sonra da kabuklarıyla hemen şekerleme yapabilirsiniz.
Önemli not: Yalnızca zehirsiz olduğunuzdan emin olduğunuz ve güvendiğiniz meyvelerin kabuklarını biriktirin!
MALZEMELER
Biriktirdiğiniz narenciye (portakal, limon, greyfurt, vs.) kabukları
Su
Toz şeker (Ben %100 şeker pancarından yapılmış kooperatif şekeri kullanıyorum)
TARİF
Buzlukta biriktirdiğiniz narenciye (portakal, limon, greyfurt, vs.) kabuklarını kaynar suda 5 dakika kaynatın ve süzün. Önemli not: Her meyvenin kabuğunu ayrı ayrı kaynatmalısınız. Yani limon kabuklarıyla portakal kabuklarını birlikte kaynatmayın.
Kabukları aynı şekilde 2 defa daha kaynatıp süzün ki acılığı gitsin.
Kabukların içindeki beyaz kısımları bir kaşıkla kazıyarak temizleyin. Püf noktası: Şekerlemede hafif buruk bir tat istiyorsanız, kabukların içindeki beyaz kısımlara dokunmayın.
Kabukları ince şeritler halinde dilimleyin.
Ölçü kabı, bardak veya kase gibi bir araç kullanarak kabukların hacmini (yani kaç mililitre geldiğini) ölçün.
Bir tencereye kabukların 2-3 katı kadar içme suyu ve kabuklarınkine eşit miktarda toz şeker koyun. Püf noktası: Şeker oranını damak tadınıza göre ayarlayabilirsiniz ama çok az şeker kullanırsanız, kabuk şekerlemesi yerine kabuk haşlaması yapmış olursunuz.
Tencereyi orta ateşte ocağa alın.
Tenceredeki şeker eriyince kabukları ekleyin.
Su kaynamaya başlayınca ocağı en kısık seviyeye düşürün ve kabukların kalınlığına göre 1 ila 2,5 saat pişirin. Püf noktası: Pişerken, son yarım saat hariç, kapağı kapalı bırakın ama arada sırada karıştırıp kontrol edin.
Kabuklar yarı saydam bir hale gelince kevgirle tencereden alıp süzgeçle iyice süzün ama sakın tenceredeki suyu dökmeyin! Bu şekerli sıvı, artık su değil şurup! Bu şurubu nasıl değerlendirebileceğinize dair önerilerimi burada bulabilirsiniz.
Kabukları süzdükten sonra temiz bir tabak veya tepsiye serin. Püf noktası: Sererken kabukların üst üste gelmemesine dikkat edin.
Kabukların üzerine toz şeker serpin ve bu şekilde kurumaya bırakın. Tercihe bağlı olarak, hiç şeker serpmeden de kurutabilirsiniz. Kuruması bazen birkaç gün sürebilir — sabredin!