Paketlenmiş cipslere ev yapımı ve sağlıklı bir alternatif olan bu cipsi ve ona eşlik eden dipsosu öyle yavan ve tatsız sanmayın. Yapım süreci orta zorlukta zira iyi sonuç alabilmek için pancarları parmaklara zarar vermeden incecik dilimleyebilmeniz ve kullanacağınız fırını yakından tanımanız gerekiyor.

YAZIYI OKUMADAN TARİFE ZIPLAMAK İÇİN TIKLAYIN
Cips, enfes bir atıştırmalıktır. Cips, enfes ve sağlıklı bir atıştırmalıktır. Cips, yanında za’atarlı dipsos varsa koca bir kasesi sadece birkaç saniyede biten (“dakika” değil, “saniye”) tadına doyulmaz, enfes ve sağlıklı bir atıştırmalıktır.
Tabii ki bunlar, yalnızca ev yapımı pancar cipsi için kurulabilecek cümleler. Abarttığımı düşünen herkesi, bu tarifi harfiyen yerine getirerek uygulamaya davet ediyorum.

Zira, yapımı uzaktan kolay görünse de, bu tarifte verdiğim püf noktaları uygulanmazsa pancar cipsi denemeleri, kömür renkli ve acı sonuçlara gebedir. HÜNKcüğünüz, soğuk kış gecelerinde Netflix keyfi yaparken sağlıktan ve diyetten ödün vermeden herkes tıkınabilsin diye (hehehehee), tüm detayları aşağıda tane tane anlattı.
Uyarmadı demeyin – tarifi uygularken tezgaha bakıp kendinizi 21. yüzyılda evinizin mutfağındaymış gibi değil de, 18. yüzyılın Paris'inde Place de la Concorde'daymış gibi hissedebilirsiniz. Ama buna değer! Hem zaten sizin giyotininiz – ay pardon! mandolininiz – insanları değil, pancarları doğruyor!
MALZEMELER
CİPS İÇİN
Pancar
Tuz
Zeytinyağı
Dilerseniz cipsleri çeşnilendirmek için çeşitli baharatlar kullanabilirsiniz.
ZA’ATARLI DİPSOS İÇİN
4-5 yemek kaşığı yoğurt
4-5 yemek kaşığı labne
1 yemek kaşığı za’atar (zahter baharat karışımı)
1 minik salatalık - rendelenmiş
Tercihen: birkaç damla limon suyu ve zeytinyağı
*Ölçüler konusunda detaylı bilgi için buraya tıklayın.
TARİF
Pancarların saplarını kesin ama atmayın. Temizleyip doğrayın ve daha sonra kullanmak üzere buzluğa atın. Bunları çeşitli yemeklerde veya sebze suyu yapımında kullanabilirsiniz.
Pancarları mandolinle kesecekseniz, soymanıza gerek yok. Sebze fırçasıyla iyice temizlemeniz yeter. Ancak elde dilimleyecekseniz soymanızı tavsiye ederim.
Pancarları olabildiğince ince dilimleyin. (Ben mandolindeki en ince ayarla yani 1/16 inç kalınlığında, kağıt gibi incecik dilimliyorum).
Pancar dilimlerini iyice tuzlayın hatta mümkünse tuzla ovun.
Terleyip suyunu atması için tuzlanmış dilimşeri bir süzgeçte en az 30 dakika dinlendirin. Arada sallayıp fazla suyunu atın. Suyunu, peçeteyle üzerine bastırarak da alabilirsiniz.
Terletip suyunu süzdüğünüz pancar dilimlerini bir kapta zeytinyağı (ve kullanacaksanız baharatlar) ile harmanlayıp 5-10 dakika bekletin.
Dilimleri, üst üste gelmeyecek şekilde yağlı kağıt veya silikon mat serilmiş fırın tepsisine dizin.
Önceden 150’C ısıtılmış alt-üst ayarlı fırının orta rafında 45 ila 75 dakika fırınlayın. Not: Bu süre, dilimlerin inceliğine ve fırına göre değişiklik gösterir. Örneğin, benim fırınımda kurumaları tam 62 dakika sürüyor. Püf noktası: İlk 30 dakikanın sonunda dilimleri ters çeviririn ki iki tarafları da eşit kızarsın.
Pancar dilimlerinin rengi bordodan pembeye doğru açıldıysa ve dokusu kupkuruysa, cips hazır demektir. Artık fırından alıp tezgahta soğumaya bırakabilirsiniz.
Pancar cips soğurken iyice çıtırlaşacak. Soğuyunca hava geçirmez bir kutu/poşette oda sıcaklığında 2-3 hafta saklayabilirsiniz.
Bu cipslerle yemesi ayrı bir hoş olan za’atarlı dipsosu hazırlamak için lyukarıda istelediğim tüm malzemeleri iyice karıştırmanız yeterli.