Rafine şekersiz, bol çekirdekli ve tohumlu, az unlu ve enfes bir kekimsi ekmek bu. Hem besleyici ve doyurucu, hem leziz, hem de yapımı çok kolay!

YAZIYI OKUMADAN TARİFE ZIPLAMAK İÇİN TIKLAYIN
Meşhur şef Yotam Ottolenghi’nin “Simple” adlı kitabında yer alan en güzel tariflerden biridir bu k-ekmek. [Bu kitaba dair detaylı bilgileri ana menüdeki KÜTÜPHANE başlığında bulabilirsiniz.] Bence, Ottolenghi’nin neden bu kadar beğenilen bir şef olduğunu anlamak için onun bu rafine şekersiz, bol tohumlu ve enfes tarifini denemeniz yeter. Bu yüzden, üzerinde çok küçük birkaç değişiklik yaptığım haliiyle bu tarifi sizinle paylaşmasam olmazdı, sevgili HÜNKçüler!
Kek ile ekmek arasındaki bu k-ekmeği ben en çok sade zeytinyağına banarak yemeyi seviyorum.
Ama sıradan bir yağa değil — Kaz Dağları’nın en tepesindeki minicik zeytinliğimizin zeytinlerinden, içine hiçbir madde eklenmemesi için yağhanede başında durarak soğuk sıkımla elde ettiğimiz, tahlillerden çıkan 0,38 asidite ve 0,20 trilinolein oranıyla Türkiye ve Avrupa standartlarının çok üstünde olduğu kanıtlanan biricik zeytinyağımıza banıyorum. Keşke elimden gelse de tüm HÜNKçülere tattırabilsem bu altın değerindeki sıvıyı!
Bir öğünü sadece bu ekmek ve zeytinyağıyla geçirdiğim çoktur.
Şimdi sıra sizde. Bu sağlıklı, besleyici, bol lifli ve enfes bir k-ekmeği beğenirseniz bana bir kalp bırakmayı unutmayın!
MALZEMELER
200 gram (2 küçük) pancar - soyun ve incecik rendeleyin
120 gram yumuşak keçi peyniri - yaklaşık 2 cm'lik parçalara bölün
100 gram beyaz un
100 gram tam buğday unu
1/2 kap (80 gram) ekşi krema
1/2 kap (50 gram) yulaf ezmesi
95 ml (1/3 kap + 1 yemek kaşığı) zeytinyağı
1/3 kap (50 gram) kabak çekirdeği içi
20 gram rendelenmiş parmesan peyniri - yoksa tulum peyniri de kullanabilirsiniz
10 gram taze kekik VEYA 1/3 kap kuru kekik
2 yumurta
1 yemek kaşığı bal
2 tatlı kaşığı çörek otu
2 tatlı kaşığı kimyon tohumu
2 tatlı kaşığı kabartma tozu
1 tatlı kaşığı tuz
1/2 tatlı kaşığı karbonat
*Ölçüler konusunda detaylı bilgi için buraya tıklayın.
TARİF
Küçük bir karıştırma kabında yulaf ezmesi, kekik, çekirdek ve tohumları karıştırın.
Büyük bir karıştırma kabında tuz, karbonat, kabartma tozu ve unları karıştırıp çatalla havalandırın.
Yulaf ezmeli karışımdan kenara 1 yemek kaşığı ayırın (çünkü bunu en son ekmeği süslemek için kullanacaksınız) ve geri kalanını, büyük kaptaki unlu karışıma ekleyin.
Pancarı da büyük kaptaki karışıma ekleyin ve güzelce karıştırın.
Küçük kaba bu kez yumurta, ekşi krema, 1/3 kap zeytinyağı, parmesan peyniri ve balı ekleyin. Tüm bu malzemeleri çırpma teliyle iyice çırparak karıştırın. Not: Ekşi kremayı listede görünce gözünüz korkmasın — k-ekmeğin tadı ekşi olmuyor! Üstelik bu kremayı çok basit bir şekilde marketten aldığınız paket kremayla kendi ekşi kremanızı hazırlayabilirsiniz. Tarifi şurada bulabilirsiniz.
Küçük kapta çırptığınız karışımı, büyük kaptaki unlu karışıma ekleyin.
Tahta bir kaşıkla veya silikon spatulayla, kapta hiç kuru un kalmayacak şekilde karıştırın.
Keçi peynirini ekleyin ve iyice karıştırın. Püf noktası: Peynir parçalarının dağılmaması için nazik hareketlerle karıştırın.
20x10 cm boyutlarında bir kek kalıbını kalan 1 yemek kaşığı zeytinyağı ile yağlayın.
Kek karışımını kalıba boşaltın ve eşit miktarda yayılmasını sağlayın.
Önceden 180’C ısıtılmış turbo ayarlı fırında 30 dakika pişirin. Püf noktası: Şef Ottolenghi, bu sürenin 40 dakika olması gerektiğini belirtmiş ancak benim fırınımda 30 dakika yeterli oluyor. Siz de bu süreyi kendi fırınınızın performansına göre ayarlayabilirsiniz.
Fırından çıkan kek kalıbının üzerine bir kat yağlı kağıt sarın.
Yağlı kağıdın üzerine bir kat alüminyum folyo sarın.
Kek kalıbını tekrar fırına gönderin ve 30 dakika daha aynı ısıda pişirin. Püf noktası: Şef Ottolenghi, bu sürenin de 40 dakika olması gerektiğini belirtmiş ancak benim fırınımda aynı yukarıdaki gibi, 30 dakika yeterli oluyor. Siz de bu süreyi kendi fırınınızın performansına göre ayarlayabilirsiniz.
K-ekmeğin pişip pişmediğini kontrol etmek için, içine bir kürdan batırın. Kürdan tertemiz değilse de kuru çıktıysa, k-ekmek pişmiş demektir. Islak çıktıysa, bir süre daha pişirmelisiniz.
K-ekmeği fırından çıakrında 5 dakika ılımaya bırakın. Ilıyınca kalıptan çıkarın.
K-ekmek iyice soğuyunca, artık dilimleyebilirsiniz.
Kilitli poşette dilimli halde buzdolabında 1 hafta, buzlukta 1 ay dayanır. Kırıntılı bir yapısı olduğu için ısıtacağınız zaman ekmek kızartma makinesi değil fırın kullanmanızı tavsiye ederim.