Evde kolayca, fırın kullanmadan ve etrafı kirletmeden uygulayabileceğiniz bu HÜNK usulü yoğurt mayalama tekniğinde aklınıza daha önce hiç gelmemiş bir malzeme kullanılıyor!

YAZIYI OKUMADAN TARİFE ZIPLAMAK İÇİN TIKLAYIN
Bu ne internette, ne kitaplarda, ne de tatlı (ve fakat “göz kararı”cı) teyzelerin belleklerinde izine rastlayabileceğiniz bir yoğurt mayalama taktiği! Yoğurt mayalama hakkında genel bilgilere kısaca değineceğim ve bunları daha önce başka yerlerden de öğrenmiş olabilirsiniz.
Bu taktiğin başka bir yerde bulamayacağınız kısmı, en dertli konu olan “mayalama sıcaklığı” meselesi.
Resmen « à la HÜNK » denebilecek bu yöntemle şu tür zor durumlara bir daha asla düşmemek garanti:
Yoğurdu kat kat battaniyeye sarıp, evde zar zor uygun bir köşe buldunuz ve sabah kalktığınızda kedinizi o battaniyeyi çekiştirip açmış, üzerinde keyif çatar halde buldunuz – elveda yoğurt!
Fırınınızda 50’C ayarı yok;
Fırınınızda 50’C ayarı var ama hızla soğuyor ve fırının içi mayalama süresi boyunca 50'C ısıda kalmıyor;
Evinizin ısısı her mevsimde değişiyor ve yoğurdunuz bir tutuyor bir tutmuyor;
Battaniyelerinize süt kokusu sinmesinden veya mutfakta battaniyeleri kaldıracak bir yer aramaktan usandınız artık!
Tesadüfen keşfettiğim bu yöntemin başrolünde ACİL DURUM BATTANİYESİ (kısaca “ADB”) var.
Acil durum battaniyesi nedir?
Amerikan filmlerinin sonlarına doğru “kabus gibi olay” atlatılıp ilk yardım ekipleri olay yerine gelir ve şoktakilerin sırtına parlak gümüş bir örtü dolarlar ya – işte! Şuraya tıklayarak bahsettiğim şeyin ne olduğunu daha iyi anlayabilirsiniz.
MALZEMELER
Çiğ süt
Her 1 litre çiğ süt için, 1 tatlı kaşığı ev yoğurdu (Dikkat: Mayanız ekşiyse veya cıvıksa, yoğurdunuz da öyle olur. Bu nedenle maya olarak iyi bir yoğurt kullanın!)
*Ölçüler konusunda detaylı bilgi için buraya tıklayın.
TARİF
Kullanacağınız sütü geniş bir çelik tencereye aktarın ve orta ateşte ocağa oturtun. Maya olarak kullanacağınız yoğurdu dolaptan çıkarıp tezgahta ısınmaya bırakın.
Tahta (şimşir) bir kaşıkla ara sıra karıştırarak kaynama noktasına getirin. Dikkat: Süt hiç beklemediğiniz anda kabarıp taşabilir, bu nedenle gözünüz hep üzerinde olsun!
Kaynamaya başlayan sütün altını kısın ve sık sık karıştırarak yaklaşık 1 saat boyunca kaynatın. Bu sürenin sonunda ocaktan alın. Püf noktası: Bu kadar uzun süre kaynatmamızın sebebi, sütün içindeki suyu olabildiğince uçurmak. Yeterince katı bir yoğurt elde edebilmek için, sütün içindeki suyu mümkün mertebe uçurmak gerekiyor. Sütü kaynattıkça içindeki besleyici maddeleri de yok ettiğimiz doğru. Fakat gerçek şu ki, zaten sütü bir kere kaynattığımızda bu maddeleri kaybediyoruz. Yani kaynatma süresinin uzunluğu bu açıdan çok büyük bir fark yaratmıyor.
Acil durum battaniyesini tezgaha serin.
Sütü mayalayacağınız kabı acil durum battaniyesinin üzerine yerleştirin. Püf noktası: Mayalamak için cam bir kap kullanmanızı tavsiye ederim.
Sütün sıcaklığı 45-50'C olana kadar bekleyin. Püf noktası: Ben mutlaka bir mutfak termometresi kullanarak sütün sıcaklığını ölçüyorum. Vaktim yoksa, sütü hızlıca soğutmak için tencereyi buz gibi soğuk suya oturtup birkaç dakika bu şekilde bekletiyorum.
Tenceredeki sütten 1 veya 2 kepçe alın ve maya olarak kullanacağınız yoğurdun üzerine ekleyin. Tahta bir kaşıkla iyice karıştırın. Püf noktası: Maya olarak kullanacağınız yoğurdun sütün içinde tamamen eridiğinden emin olun. Ayrıca, bu karışımın içine bir çimdik tuz ekleyerek yoğurdun ekşi olmasını engelleyebilirsiniz. Bir çimdik toz şeker eklemek de mayanın aktive olmasını kolaylaştırabilir.
Tencerede kalan sütü, mayalamada kullanacağınız kaba boşaltın.
Maya ile karıştırdığınız sütü de ekleyin ve nazik hareketlerle iyice karıştırın ki maya sütün her yerine dağılsın. Dikkat: Yoğurt mayalarken her aşamada daima tahta (şimşir) kaşık kullanın.
Kabın üzerine plastik bir süzgeç koyun. Püf noktası: Bunu yapma nedenimiz, yoğurdun dulanmasını engellemek.
Mayalama kabınınaltında duran acildurum battaniyesini yukarı doğru katlayın ve mayalama kabının ve üzerindeki süzgecin her yerini acil durum battaniyesiyle güzelce sarıp sarmalayın.
Acil durum battaniyesinin açılmasını engellemek için üzerine bir ağırlık yerleştirin. Püf noktası: Bu iş için mayalama kabınızın kapağını kullanabilirsiniz.
Artık sütü ve mayayı rahat bırakabilirsiniz. Siz 4 ila 8 saat sonra acil durum battaniyesini açana kadar süt ısısını neredeyse hiç kaybetmeyecek ve aradığı konforu bulan maya, üreyerek sütü yoğurda çevirecek. Dikkat: Mayalama süresi çok önemlidir. Eğer yoğurt mayalanmayı tamamladıktan sonra uzun süre acil durum battaniyesinin içinde beklerse ekşir ve sulanır. Bu nedenle kullandığınız mayanın sütü kaç saatte yoğurda çevireceğini bilmeli ve buna göre davranmalısınız. Püf noktası: Kullandığınız mayanın gücüne ve türüne göre mayalama süre 4 saat ile 8 saat arasında değişebilir. Benim eskiden kullandığım maya, ancak 8 saatte tutuyordu. Fakat son birkaç aydır elime geçen çok kaliteli ve lezzetli bir maya ile yoğurdum yalnızca 4 saatte hazır oluyor.
Yoğurt hazırsa artık mayalama kabının kapağını kapatıp, yoğurdu birkaç saat dinlenmek üzere buzdolabına alabilirsiniz. Püf noktası: Bazıları yoğurdu önce üzerine bir bez örterek dolapta bekletip kapağını sonra kapatır. Ancak ben bu yöntemle hazırladığım yoğurdun üzerine bez örtmeye gerek duymuyorum.
Acil durum battaniyesini minicik olana kadar katlayıp, bir sonraki kullanıma kadar kaldırın.
Yoğurt mayanızın ekşimemesi için her 7 günde bir (yani her hafta) yoğurt mayalamanızı tavsiye ederim.