top of page

ZENCEFİL ŞEKERLEMESİ

Zencefil gazozundan artan dilimlerle veya kullanılmamış taze zencefil dilimleriyle bu şifalı doğal pastilleri hazırlamak çok kolay! Atıksız mutfak güzelliklerini size tanıtmaya hız kesmeden devam ediyorum.

YAZIYI OKUMADAN TARİFE ZIPLAMAK İÇİN TIKLAYIN


INSTAGRAM’DA BU TARİF İÇİN ÇEKTİĞİM KISA VİDEOYU İZLEMEK İÇİN TIKLAYIN


Fermente veya şipşak — tariflerini burada ve şurada paylaştığım her iki zencefil gazozunun da yapımından elinizde dilim dilim zencefiller kalacak. İşte o dilimleri değerlendirerek, kış boyunca çiğneyeceğiniz enfes zencefil şekerlemeleri hazırlayabilirsiniz.

Gazoz yapmasanız bile, kullanılmamış taze zencefil kullanarak bu tarifi deneyebilirsiniz.

Zencefilin keskinliği ile şekerin cırtlaklığı çarpışınca damakta vuku bulan bu enfes kaosu ben zencefil şekerlemesinden başka hiçbir şekerlemede veya pastilde bulamıyorum.

Her çiğnediğinizde, ağzınızda ve boğazınızda temas ettiği tüm noktaları ferahlatıyor, yakıyor ve rahatlatıyor.

Evet, şeker içeriyor. Ne de olsa bu bir şekerleme! Üstelik, normalde şeker tüketiyorsanız, herhangi bir şekerli yiyecek yerine şifalı zencefili ısıra ısıra yemenizi sağlayacak bir şekerleme yemeyi yeğlemez misiniz?

Birçok ülkede bu zencefil şekerlemeleri paketlenmiş halde marketlerde satılıyor.

Merak edip araştırmak isterseniz, İngilizcesi candied/crystallized ginger.


Sabahları yoğurtla karıştırıp yemesi pek hoş oluyor. Tatlı krizine mi girdiniz? Atın bir dilim, kriz yatışsın. Boğazınız tahriş mi oldu? Bir dilim çiğneyin, şişen ve acıyan boğazınız rahatlasın.

Hep “bir dilim” diyorum çünkü isteseniz de 1-2 taneden fazla yiyemiyorsunuz — gerçekten acı ve yoğun bir aroması var.

“Sen istediğin kadar enfes de, HÜNKârım, ben zencefil çiğnemek istemiyorum” diyenler için ise bir seçenek daha var: tarifini şurada verdiğim zencefilli kurabiye!


Durun, daha birmedi! Başlı başına zencefil gazozunun bir yan ürünü olan bu şekerlemenin yapımından da bir yan ürün elde ediliyor: zencefil aromalı toz şeker. Onun tarifini de şurada bulabilirsiniz. Ne demiştim — atıksız mutfaklarda çareler tükenmez!

 

MALZEMELER


Altın oran: Zencefile eşit miktarda su ve bu suyun yarısı kadar şeker


  • Gazoz yapımından artan 1/2 kap (50-60 gram) zencefil dilimi

Not: Gazoz yapmadıysanız taze zencefili incecik dilimleyerek kullanabilirsiniz.

  • 1/2 kap su

  • 1/4 kap şeker VEYA 3 yemek kaşığı bal

  • Üzerine serpmek için biraz daha şeker (tercihen, önceki şeker yapımından artanlarla hazırlanmış zencefil aromalı toz şeker)

*Ölçüler konusunda detaylı bilgi için buraya tıklayın.


TARİF

  1. Tarifte size yardımcı olması için şuraya tıklayarak Instagram'da çektiğim kısa videosunu izleyebilirsiniz.

  2. Tüm malzemeleri bir sos tenceresine koyup, orta ateşte kaynayana kadar karıştırın.

  3. Şeker tamamen eriyip su kaynamaya başlayınca ocağı kısık-orta ateşe düşürün ve su tamamen buharlaşana kadar arada karıştırarak pişmeye bırakın. Bu işlem yaklşaşık 30 dakika sürecek.

  4. Zencefil dilimlerini tencereden alın ve yağlı kağıt veya silikon mat serilmiş bir yüzeye dizin. Püf noktası: Dilimlerin üst üste gelmediğinden emin olun.

  5. Yaklaşık 5-10 dakika soğuttuktan sonra, zencefil dilimlerinin her iki yüzüne de toz şeker (tercihen zencefil aromalı toz şeker) serpin.

  6. Dilimler tamamen kuruyana kadar bu şekilde oda sıcaklığında bırakın. Püf noktası: Hava nemliyse veya aceleniz varsa, zencefil dilimlerini fırınınızda mümkün olan en düşük ısıda fırınlayarak birkaç saat içinde kurutabilirsiniz.

  7. Kuruyan zencefil şekerlemelerini hava geçirmeyen bir kutuda, serin ve karanlık bir ortamda birkaç ay bozulmadan saklayabilirsiniz.

117 views0 comments
bottom of page